Sprookjes over hoofdpijn

hoofdpijn migraine therapie Goede Handen

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht, die verschillende vormen en oorzaken kan hebben. Van de vele tips om hoofdpijn tegen te gaan, is een groot deel gewoon sprookjes.

  • Paracetamol is volkomen veilig

Paracetamol is feitelijk veilig. Veel mensen gebruiken het echter te vaak. Daarvan kan ook een medicatieovergebruikshoofdpijn ontstaan. Het is belangrijk om een passende behandeling van hoofdpijn te kiezen. Voor zowel migraine, clasterhoofdpijn, als spanningshoofdpijn bestaan er middelen die specific bedoeld zijn.

  • Nek en schoudermassage doet het goed tegen hoofdpijn

Zo makkelijk is het niet. De hoofdpijn kan worden veroorzaakt door een verstoring van de bloedcirculatie in de schedel. Er kunnen ook schadelijke stoffen in de schedel zitten. Daarom het is toch zeer belangrijk , om eerst het lymfedreinage te voeren. Als dit niet wordt gedaan, kan de massage zelfs de hoofdpijn verergeren.

  • Dieet kan tegen hoofdpijn beschermen

Soms wordt gezegd dat bepaalde voeding invloed heeft op spanningshoofdpijn of migraineaanvallen. En de “verdachten” hiervan zijn snoepjes, kaas of chocolade. Maar dat komt niet uit wetenschappelijk onderzoek. Er bestaan inderdaad de individuele factoren. Iemand kun uit zijn ervaring weten, dat bepaalde producten de kans op migraine vergroten. Maar we kunnen nooit generaliseren en – bijvoorbeeld – zeggen, dat de pittige gerechten een hoofdpijn veroorzaken.

  • Stress veroorzaakt hoofdpijn

Stress is natuurlijk niet goed voor de mens. Het kan op de vele vlakken uiteraard nadelige gevolgen hebben. Stress kan wel van invloed zijn op het omgaan met en het beloop van hoofdpijn of migraine. Maar voor veel vormen van hoofdpijn is dit echter niet bewezen, dat stress als mogelijke oorzaak zou kunnen blijken.

  • Acht uur slapen voorkomt hoofdpijn

Niet iedereen heeft dezelfde slaapbehoefte. Sommige mensen hebben acht uur slaap nodig, voor anderen is vijf uur genoeg. Regelmaat in het slaappatroon is belangrijk. Slaapstoornis  kan invloed hebben op het ontstaan van hoofdpijn.

logo