Menselijke botten

Menselijke boten

Alsjeblieft: top tien feiten over de menselijke botten

We worden met 350 botten geboren… maar een volwassene liefst 206 botten telt. Benieuwd waar die botten blijven? Zitten ze los net als melktandjes? Slingeren ze alle anderhalf honderd door het huis? Of misschien binnen je lichaam?

Baby’s worden geboren met veel losse kraakbenen dat nog aan elkaar vast moeten groeien. Deze proces vindt plaats in het hele kinderlichaam en op die manier verdwijnen er dus flink wat botten. (Echter komen er ook nieuwe botten bij, zoals de knieschijf.)


De Amerikaan Evel Knieve was de eigenaar van een paar spectaculaire recorden, zoals sprong op zijn motor over een afstand van 50 meter. Een ander record – en niet zo positief – was het breken van 37 botten tijdens een stunt!


De ziekte van Gorham al in 1838 is gemeld, maar wij weten nog altijd erg weinig over deze aandoening. In het jaar 2015 zijn er in totaal 200 gevallen bekend. Het is zeldzame aandoening, waarbij botten langzam oplossen. Daroom wordt syndroom van Gorham ook wel “verdwijnende botziekte” genoemd. De meest voorkomende botten – waarin de ziekte van Graham zich openbaart – zijn onderscheidenlijk de schedel, de borstkas, het bekken, de kaak en de schouder. Afhankelijk van de locatie, kan deze aandoening de dood tot gevolg hebben.


Aan de andere kant de meest voorkomende botziekte is botontkalking. Bij mensen, die aan deze botziekte leiden, verdwijnt er steeds meer botmassa – vooral de kalk – uit hun botten. Het gevolg is dat de botten ernstig verzwakken. Osteoporose doet zich vooral voor in de botten van het bovenbeen en het onderarm, in de ribben en de rugwervels. Botontkalking heeft tot gevolg relatief veel gecompliceerde botbreuken zeker bij mensen ouder dan 65 jaar.


Osteosarcoom: de meest voorkomende vorm van botkanker: 3 van de 10 mensen met botkanker hebben een osteosarcoom. Deze kwaadaardige tumor onderscheidt zich door het produceren van bot. In de meeste gevallen voelt mens pijn aan de gewrichten, vooral in de bovenarm en in de knie. Het is opmerkelijk dat meer mannen dan vrouwen kans hebben van deze vorm van botkankerkanker. Osteosarcoom wordt bestreden door een operatie in combinatie met chemotherapie. De vooruitzichten verschillen per persoon. De genezingskans ligt op ongeveer 60%.


Teenbotje is de meest kwetsbare bot in het lichaam. Dit is niet het meest gebroken been. Maar de kans op het breken van één van je teenbotjes is vrijwel relatief groot! Indien je onverhoopt een teenbotje breekt, dan kun je er niet veel aan doen. Gewoon betreffende teen met hun buurteen met behulp van pleister vast te plakken en daarna wat rust geven.


Lichaamsdeel met de meeste botjes – de winnaar van dat concurrentie is een hand. Op de tweede plek zit een voet. Je hand bestaat uit de 27 en je voet bevat 26 kleine botjes. Je heb ongetwijfeld wel eens gehoord dat mannen met grote voeten hoogstwaarschijnlijk een grote penis hebben. Dit is een lulkoek. Onderzoekers van de University College London hebben een onderzoek gedaan waarvan een conclusie werd gesteld: er bestaat geen enkel verband tussen de schoenmaat en de penislengte. (En dat vind ik jammer!)


Grootste been in ons lichaam is het dijbeen. Dit is ook een sterkste bot. De gemiddelde lengte van het dijbeen is meer dan 43 centimeter bedraagt. De sterkte van het femur (de Latijnse benaming van dijbeen) laat zich ook verklaren door het feit dat dit bot relatief dik is.


De stijgbeugel is het kleinste botje. Dit bot bevindt zich in ons oor. De naamgeving van de gehoorbeentjes overeenkomt met de vorm. Wij hebben de stijgbeugel, de hamer en het aambeeld. Bij de mens weegt de stijgbeugel ongeveer 2,5 milligram.


De meest gebroken gewricht is de enkel. Overigens kunnen zich verschillende breuken rondom het enkelgewricht voordoen. Uit de statistieken blijkt, dat de meest voorkomende is een breuk van het kuitbeen. Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Het is belangrijk dat het enkelgewricht zo spoed mogelijk in de anatomische stand wordt teruggezet. De problemen met de enkel kunnen zelfs tot de migraine leiden.

logo