Wervelkolom – waarschuwingssignalen

po czym poznać, że kręgosłup nie działa poprawnie

Hoe weet je of je ruggengraat niet goed werkt?

De ruggengraat is de basis van ons lichaam en onze gezondheid. Het is verantwoordelijk voor het handhaven van een goede houding, het stabiliseren van de romp en ledematen, en het beschermen van het ruggenmerg en de zenuwen. De ruggengraat bestaat uit vijf segmenten: cervicaal, thoracaal, lumbaal, sacraal en stuitbeen. Elk van hen heeft een andere functie en is blootgesteld aan verschillende soorten overbelasting en schade. Daarom is het belangrijk om de symptomen van een slechte werking van de ruggengraat te kennen en er adequaat op te reageren.

Symptomen van cervicale wervelkolom aandoeningen

Het cervicale segment van de wervelkolom bestaat uit zeven wervels en is het meest beweeglijk. Het stelt ons in staat om ons hoofd in verschillende richtingen te draaien en naar voren en naar achteren te kantelen. Tegelijkertijd is het erg gevoelig voor verwondingen en spierspanningen. Symptomen van cervicale wervelkolom aandoeningen kunnen zijn:

 • duizeligheid en hoofdpijn (vooral in het achterhoofd),
 • oorsuizen of visusstoornissen,
 • doofheid, tintelingen en gevoelsstoornissen in de handen en handpalmen,
 • verminderde spierkracht.

Deze symptomen kunnen wijzen op degeneratie van de tussenwervelschijven, hernia, blokkering van de wervelgewrichten of druk op de zenuwen. Cervicale wervelkolom aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door een slechte houding, langdurig zitten voor de computer, stress, trauma of reumatische ziekten.

Symptomen van thoracale wervelkolom aandoeningen

Het thoracale segment van de wervelkolom bestaat uit twaalf wervels en is het minst beweeglijk. Het is verbonden met de ribben en vormt de borstkas, die de inwendige organen beschermt. Het thoracale segment wordt vaak over het hoofd gezien in de diagnose en behandeling van wervelkolomproblemen, omdat de symptomen kunnen worden verward met andere ziekten. In het geval van problemen met het thoracale segment komen de signalen meestal uit de borststreek. Dit kunnen zijn:

 • verschillende soorten druk en pijn in dit gebied, vaak erger ’s nachts,
 • kortademigheid of hyperventilatie,
 • chronische pijnklachten, gevoeld tussen de schouderbladen of – bij dieper ademhalen – in de ribben en de wervelkolom zelf op dit segment,

• tintelingen en doofheid in de bovenste ledematen.

Deze symptomen kunnen wijzen op degeneratie van de tussenwervelschijven, hernia, scoliose, ontsteking van de rib-wervelgewrichten of druk op de zenuwen. Thoracale wervelkolom aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door een slechte houding, langdurig zitten in een gebogen positie, overmatige lichamelijke inspanning, trauma of aandoeningen van het ademhalingssysteem.

Symptomen van lumbale wervelkolom aandoeningen

Het lumbale segment van de wervelkolom bestaat uit vijf wervels en is het meest belast. Het draagt het gewicht van het hele lichaam en stelt ons in staat om bewegingen van buigen en strekken van de romp uit te voeren. Het lumbale segment is ook het meest getroffen door wervelkolomproblemen, omdat het wordt blootgesteld aan overbelasting en verwondingen. Typische symptomen van een slechte werking van het lumbale segment zijn:

 • pijn die uitstraalt naar de benen,
 • sterke spanning van de paravertebrale spieren,
 • tintelingen en doofheid in verschillende delen van het lichaam,
 • spierzwakte.

Deze symptomen kunnen wijzen op degeneratie van de tussenwervelschijven, hernia, blokkering van de wervelgewrichten, druk op de zenuwen of cauda equina syndroom. Lumbale wervelkolom aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door een slechte houding, langdurig zitten of staan, overgewicht, zwangerschap, overmatige lichamelijke inspanning, trauma of reumatische ziekten.

Minder specifieke, maar even belangrijke symptomen

Sommige symptomen van een slechte werking van de wervelkolom kunnen minder kenmerkend zijn voor een bepaald segment, maar even belangrijk om te diagnosticeren en te behandelen. Men moet geen symptomen negeren zoals:

 • doofheid in de arm en verminderd gevoel, wat kan wijzen op overbelasting van het cervicale segment,
 • pijn die uitstraalt van de schouder of elleboog naar beneden, wat ook kan worden geassocieerd met problemen in het cervicale segment,
 • pijn onder de knie, in de kuit of voet, die een symptoom kan zijn van problemen met het lumbale segment,
 • druk op de borstkas, die kan worden veroorzaakt door aandoeningen van het thoracale segment (hoewel in dit geval eerst een coronaire diagnose moet worden uitgevoerd),
 • hoofdpijn en duizeligheid, constipatie en winderigheid, die het gevolg kunnen zijn van neuro-musculaire stoornissen in verband met de wervelkolom.
logo