Hernia van de wervelkolom – is het absorbeerbaar

discushernia goede handen

Absorbeert een hernia van de wervelkolom?

Je hoeft echt niet van een brug te springen of jezelf in je hoofd te schieten als jouw dokter je vertelt dat je een discushernia hebt. Zelfs als u sporter bent, is dit nog geen reden voor euthanasie. Het is toch feit – als het pijn doet, het is bijna onmogelijk te leven. En dat wil je zeker niet. Maar ach, het gaat voorbij. En afgezien van 1% tot 2% van de gevallen is er geen operatie nodig.

Ik weet niet wie het bedacht heeft, maar zodra we geboren worden, blijven we ouder en ouder worden. Onze wervelkolom ook. En daarom lijden we bijna allemaal aan discopathie. Zoals aan rimpels, grijs haar en herinneringen aan hoe het vroeger was… Hoewel grijs haar geen pijn doet en de herinneringen ronduit prettig kunnen zijn, kan discopathie duivels pijnlijk zijn. Dat kan, maar het is niet noodzakelijkerwijs. Het komt wel eens voor dat iemand op een MRI-scan een grote hernia heeft, maar geen pijn voelt. Alleen een discopathie die pijn veroorzaakt of niet geschikt is voor de leeftijd van de patiënt vereist het optreden van een fysiotherapeut of chirurg.

Zoals gezegd slechts 2% van de gevallen van discushernia in aanmerking komt voor een operatie. Hoe zit het dan met de rest? De resterende 98% kan worden genezen door middel van revalidatie. Soms zijn zelfs goed gerichte oefeningen voldoende. En de tijd. Om het zo simpel mogelijk te zeggen: discopathie wordt meestal geabsorbeerd. Veel hangt af van de graad van de hernia.

De pijlen geven de plaats aan van schade aan de vezelige ringen en het uitsteeksel van de nucleus pulposus buiten het gewricht. Deze veranderingen zijn onomkeerbaar, tenzij…

… na verloop van tijd zal het veel erger worden en daarna… zal alles zichzelf herstellen. Er is een methode voor deze waanzin! Het komt voor dat de tussenwervelschijf in twee afzonderlijke stukken scheurt. De hernia breekt dan los van de rest van de tussenwervelschijf. Als zo’n los stukje zo wordt geplaatst dat het niet op de zenuwwortels of het ruggenmerg drukt, kan de patiënt de champagne openen. Hij heeft zojuist de coolste prijs in de loterij gewonnen!

Wat gebeurt er binnen zo’n man die champagne drinkt? Ten eerste is er geen druk op de zenuw, dus er is geen pijn. Ten tweede wordt dit losse stukje niet langer gevoed en wordt het een volledig ongenode gast in het lichaam. Dit activeert cellen die macrofagen worden genoemd en die letterlijk alle ongebruikte delen van het menselijk lichaam verslinden. Ze absorberen het losgemaakte stukje van de tussenwervelschijf zonder een spoor achter te laten.

Bij deze patiënt was het losgeraakte deel van de hernia ter hoogte van L4-L5 na 4 maanden geabsorbeerd.

Ten slotte

We hebben allemaal verschillende lichamen. Het heeft geen zin om te vertrouwen op verhalen dat de vriend van je oom van zijn grootmoeder… of om Google te bestuderen. Het ene organisme kan fantastische regeneratieve vermogens hebben, terwijl het andere zeer zwakke heeft. Daarom zal bij sommige mensen de hernia snel en gemakkelijk worden opgenomen, en bij anderen helemaal niet. Eén ding is echter zeker: zolang de discopathie geen ernstige neurologische problemen veroorzaakt (ernstige pijn, urine-incontinentie, schuifelen), is het de moeite waard om deze met fysiotherapie en massage te behandelen.

Als een chirurg of orthopedist je probeert te overtuigen een operatie te ondergaan, geef hem of haar dan niet de schuld. Bedenk dat ze – net als iedereen – in hun eigen wereld leven. Vraag altijd de mening van de tweede arts of de verantwoordelijke fysiotherapeut.


Heeft u last van een discushernia of wilt u deze ziekte voorkomen, maak dan gebruik van de diensten van ons bedrijf Goede Handen. Wij bieden professionele massage en fysiotherapie voor mensen van alle leeftijden en beroepen. Ons team bestaat uit gekwalificeerde specialisten die voor uw geval het juiste behandelprogramma selecteren. Neem contact met ons op en maak een afspraak. Wij helpen u zich beter te voelen en uw levenskwaliteit te verbeteren.

Ik maak en afspraak

logo